Julkaistu 22.9.2017

Tulostettava versio (PDF)

Ilmoittautumislomake

Vastauksia kysymyksiin varusteista

Partiotaitojen syys-SM-kilpailu Elämys 7.-8.10.2017 Äkäslompolossa

Tervetuloa Elämykseen

Lappi on täynnä elämyksiä. Lappi houkuttelee nyt kävijöitä enemmän kuin koskaan aiemmin.Tänä syksynä tämä on täysin totta. Teitä kilpailijoita on reilusti yli 100 vartiota, mikä on todella mahtavaa!

Kilpailujen järjestäminen on ollut elämyksellistä ja innostavaa. Mikäpä se on tarjotessa parhaita maastoja, maisemia, ja ideoitaan! “Tehemä yhessä” on ollut elämyksen tekijöiden mottona. Se on näkynyt ja tuntunut. Kiitos erinomaiselle järjestelytoimikunnalle, rastipäälliköille, kaikille talkoolaisille, sekä  neuvoille ja tuelle aikaisemmilta järjestäjiltä ja Suomen Partiolaisista. Erityiskiitos myös kaikille kisojen tukijoille.

Tervetuloa kurkistamaan Lapin elämysten ja paikallisen elämän taakse!

Nauttikaahan kisatunnelmasta
Matti Silveri

Sisällys:

 1. Elämyksen tekijät
 2. Kilpailun aikataulu
 3. Yleisohjeet
 4. Varusteet
 5. Kartta, reitit ja kilpailumaasto
 6. Rastit ja tehtävät
 7. Säännöt ja määräykset
 8. Tehtävä- ja pisteluettelo
 9. Tehtävävinkit
 10. Vartioiden kilpailunumerot
 11. Yhteistyössä

Tutustu huolellisesti tähän ennakko-ohjeeseen, joka sisältää myös kilpailun käsiohjelman. Kysymyksiin vastataan parhaiten osoitteessa info@elamys.fi ja sosiaalisen median kanavissa.

Elämyksen tekijät

Kilpailunjohtaja

Matti Silveri
Kemin Kotkat
040 754 1759
info@elamys2017.fi

Kilpailusihteeri

Sari Tapio
Pellon Pailakat
040 844 7924
info@elamys2017.fi

Tehtäväryhmävastaavat
Matkamuistomyymälä | Tommi Haapakangas, Pohjan Tytöt ja Sissit
Eräoppaan taidot | Antti Alaräisänen, Kemijärven Tunturitytöt ja -pojat
Matkaoppaan taidot | Paula “Päkä” Päivinen, Pellon Pailakat
Paikalliset | Kaisa-Mari “Kaisku” Jama, Pellon Pailakat
Vaphaalla | Niilo ”Nipsu” Karjalainen, Keminmaan Kivekkäät

Huoltopäällikkö Kai “Kapa” Ryynänen, Napapiirin Pojat
Viestintä- ja markkinointivastaava Juho Ollila, Lapin Kiehiset ja Kivekkäät
Tulostoimistopäällikkö Ville-Pekka Jokela, Lapin Samoilijat
Ratamestari Risto Tolonen, Mellan Kiipijät
Yhteiskuntasuhdevastaava Maria Astrén, Kätkän Kävijät
Valvoja Laura Pölönen, Leijona Tytöt
Apuvalvoja Timo Tuovinen, Samposet
Rastipäälliköt, rastihenkilöt ja kaikki talkoolaiset Lapista ja kauempaakin

Lapin Partiolaiset ry | elamys2017.fi | facebook.com/elamys2017 | IG: @elamys2017

Kilpailun aikataulu

Perjantai 6.10.

19.00 Kilpailukeskus avataan
19.00 - 24.00 Ilmoittautuminen Kolarissa (jatkuu lauantaina)
20.00 - 24.00 Iltapala Kolarissa ennakkoon varanneille
24.00 - 7.00 Hiljaisuus

Lauantai 7.10.

7.00 - 9.30 Aamiainen Kolarissa ennakkoon varanneille
7.30 - 10.00 Ilmoittautuminen Kolarissa
8.48 Juna saapuu Kolariin
9.00 Bussikuljetus Kolarin juna-asemalta Kolarin kilpailukeskukseen
9.00 - 10.00 Ilmoittautuminen Äkäslompolon koululla itsenäisesti majoittuville, ks. majoitus.
10.00 Bussikuljetus Kolarin kilpailukeskukselta Äkäslompoloon lähtöpaikalle (kilpailuvarusteet yllä)
10.40 Bussikuljetus Äkäslompolon koululta lähtöpaikalle (kilpailuvarusteet yllä)
11.00 Avajaiset ja lähtö
11.30 Tiedotustilaisuus lehdistölle, kutsuvieraille ja huoltajille Äkäslompolossa lähtöpaikalla, ks. huoltajaohjelma
13.00 - 14.30 Lounas huoltajille  Äkäslompolossa
17.00 - 19.00 Päivällinen huoltajille Äkäslompolossa
21.00 - 22.00 Iltapala huoltajille Kolarissa

Sunnuntai 8.10.

7.00 - 8.00 Aamiainen huoltajille Kolarissa
9.00 (arvio) Ensimmäinen vartio maalissa Äkäslompolossa
9.30 - 12.30 (arvio) Bussikuljetukset Äkäslompolon koululta kilpailukeskukseen Kolariin
11.00 - 14.00 Lounas kilpailukeskuksessa Kolarissa kilpailijoille ja huoltajille
12.30 (arvio) Viimeinen vartio maalissa Äkäslompolossa
14.30 (arvio) Palkintojen jako kilpailukeskuksessa Kolarissa
15.00 (arvio) Bussi Kolarista Rovaniemelle lähtee heti palkintojenjaon jälkeen (ennakkoon varanneille)
viim. 18.00 Kilpailukeskus suljetaan

Yleisohjeet

Ilmoittautuminen

Vartion tulee ilmoittautua joko Kolarin peruskoululla tai Äkäslompolon koululla ILMO-pisteessä sen aukioloaikana (ks. aikataulu). Kaikkien vartion jäsenten on oltava paikalla ilmoittautuessa. Ilmoittaudu heti saavuttuasi.

Kolarin peruskoululla perjantaina klo 19.00-24.00 ja lauantaina klo 7.30-10.00 ilmoittautuvat kaikki muut vartiot paitsi ne, jotka majoittuvat itsenäisesti ja omakustanteisesti.

Äkäslompolon koululla lauantaina klo 9.00-10.00 ilmoittautuvat ainoastaan vartiot, jotka majoittuvat itsenäisesti ja omakustanteisesti esimerkiksi Äkäslompolon alueen mökeissä.

Mukana ilmoittautumisessa tulee olla täytetty ilmoittautumislomake (liitteenä) sekä kaikkien vartion jäsenten SP:n jäsenkortti 2017 (tai maksukuitti jäsenmaksusta) ja  henkilöllisyystodistukset. Mikäli vartio on sääntöjen vastainen (esim. vajaalukuinen tai joku vartion jäsenistä on alaikäinen) mainitse asiasta ilmoittautumisen yhteydessä. Tällaisten vartioiden osallistumisesta päättää tuomarineuvosto lauantaina juuri ennen kilpailun alkamista.

Vartio voi ottaa kilpailuun mukaan oman matkapuhelimen, jota voi käyttää vain hätätapauksissa, kuten välitöntä hoitoa tarvittavissa tapaturmissa tai eksymistilanteissa. Puhelin tulee olla vesitiiviisti pakattu ja akku täyteen ladattu. Puhelin tulee sinetöidä ilmoittautumisen yhteydessä olevassa sinetöintipisteessä. Sinetöity puhelin tuodaan tarkastettavaksi ilmoittautumiseen. Puhelimen sinetöinti tarkistetaan kilpailun maalissa ja rikkoutunut sinetti voi johtaa vartion hylkäämiseen.

Ilmoittautumisessa tarkistetaan myös vartion oman Emit-kortin numero tai vartiolle annetaan lainaan etukäteen varattu Emit-kortti. Lainamaksu 5 € laskutetaan kilpailun osallistumismaksun yhteydessä. Lainassa oleva Emit-kortti tulee palauttaa kilpailun maalissa. Hävinneestä tai hajonneesta lainassa olevasta Emit-kortista peritään 60 € maksu. Emit-kortin käyttöohjeisiin voi tutustua ilmoittautumisen yhteydessä.

Bussikuljetukset lauantaina

Junalla lauantaiaamuna saapuvat kilpailijat kuljetetaan bussilla Kolarin rautatieasemalta Kolarin koululle ilmoittautumaan. Junan saavuttua vartioiden tulee siirtyä ripeästi busseille, jotka on merkitty Elämys-tunnuksin.

Kaikki Kolarin peruskoululla ilmoittautuneet vartiot kuljetetaan bussilla kilpailun lähtöpaikalle Äkäslompoloon. Bussikuljetus lähtee lauantaina klo 10.00. Ole valmiina ajoissa ja seuraa järjestäjien ohjeita. Bussiin otetaan vain kilpailuvarustus. Kilpailu alkaa lähtöpaikalla heti avajaisten jälkeen.

Kaikki Äkäslompolon koululla ilmoittautuneet vartiot kuljetetaan bussilla kilpailun lähtöpaikalle. Bussikuljetus lähtee lauantaina klo 10.40. Ole valmiina ajoissa ja seuraa järjestäjien ohjeita. Bussiin otetaan vain kilpailuvarustus. Kilpailu alkaa lähtöpaikalla heti avajaisten jälkeen.

Avajaiset ja lähtö

Avajaiset alkavat noin klo 11 kilpailun lähtöpaikalla Äkäslompolossa. Kilpailijat siirtyvät avajaisiin Kolarin peruskoululta ja Äkäslompolon koululta bussikuljetuksin, Bussikuljetuksiin ja avajaisiin otetaan mukaan vain kilpailuvarusteet. Kilpailun lähtö on välittömästi avajaisten jälkeen.

Maali ja bussikuljetukset sunnuntaina

Sunnuntaina kilpailun maali on Äkäslompolon koululla, josta kilpailijat kuljetetaan jatkuvin bussikuljetuksin kilpailukeskukseen Kolarin koululle. Omilla autoillaan Äkäslompoloon saapuneet vartiot siirtyvät itsenäisesti Kolarin kilpailukeskukseen.

Kilpailukeskus

Kilpailukeskus sijaitsee Kolarin peruskoululla (Jokijalantie 18, 95900 Kolari).

Itsenäisesti majoittuvat voivat ilmoittautua vaihtoehtoisesti myös Äkäslompolon koululla (Koulutie 2, 95970 Äkäslompolo)

Majoitus (ennakkoon varanneille)

Kilpailijoille on varattu lattiamajoitustilaa perjantain ja lauantain väliseksi yöksi Kolarin peruskoululla. Majoittautujilla tulee olla omat yöpymisvarusteet mukana

Tavarasäilytys

Vartiot voivat jättää tavaroita Kolarin kilpailukeskukseen tai Äkäslompolon koululle kilpailun ajaksi. Säilytykseen jäävät tavarat tulee pakata selkeästi nimettyihin (vartion nimi, kilpailunumero, sarja) omiin kasseihin (enintään yksi kassi kilpailijaa kohden). Arvotavarasäilytykseen jätettävät tavarat tuodaan ILMO-pisteeseen ja ne tulee pakata suljettuun kirjekuoreen (saa ILMO-pisteestä), jossa on vartion nimi ja numero. Matkapuhelimien tulee olla suljettuina tai äänettömällä.

Peseytyminen

Kilpailun jälkeen on peseytymismahdollisuus Kolarissa majoituskoululla ja viereisellä jäähallilla. Jättäkää peseytymistilat siistiksi myös seuraaville käyttäjille.

Ruokailu

Osallistumismaksuun sisältyvä lämmin ateria tarjotaan kilpailun jälkeen kilpailukeskuksessa Kolarin peruskoululla. Kilpailun aikana ei tarjota järjestäjien puolesta ruokaa, joten osallistujien tulee varata omat eväät.

Aamu- ja iltapalat ovat tarjolla ennakkoon varanneille. Ruokaliput jaetaan ilmoittautumisen yhteydessä.

Kaupat

Kolarissa kilpailukeskusta lähimpänä, noin 1,5 km päässä, on Sale (Jokijalantie 2), joka on avoinna pe-la 07.00-21.00 ja su 09.00-21.00. Äkäslompolossa sijaitsee Jounin Kauppa (Sannanrannantie 3), joka on avoinna pe-la 08.00-21.00 ja su 10.00-21.00.

Löytötavarat

Löytötavaroita säilytetään kilpailun ajan ILMO-pisteessä Kolarin peruskoululla. Kilpailun jälkeen (9.10. lähtien) kadonneita tavaroita voi tiedustella Lapin Partiolaisten toimistolta lappi@partio.fi, p. 040 833 8556. Löytötavaroita säilytetään marraskuun loppuun saakka, jonka jälkeen ne lahjoitetaan eteenpäin.

Pysäköinti

Kolarin kilpailukeskuksen läheisyydessä on henkilöautoille Elämys-tunnuksin merkattuja pysäköintipaikkoja. Lisäohjeita saa ilmoittautumisen yhteydessä ja seuratkaa liikenteen ohjausta.

Äkäslompolon koululla ilmoittautuville on myös varattu pysäköintipaikkoja. Pysäköintialueet on merkattu Elämys-tunnuksin, muutoin pysäköinti on kielletty.  Lisäohjeita saa ilmoittautumisen yhteydessä ja seuratkaa liikenteenohjausta.

Esiintyminen

Kilpailuvartioilta ja huoltajilta odotetaan partiomaista käyttäytymistä. Partiohuivia kannetaan koko kilpailun ajan. Toimitsijoiden ja rastihenkilöiden antamia ohjeita ja määräyksiä on noudatettava.

Tupakointi ja tupakkatuotteiden käyttö on kielletty alle 18-vuotiailta sekä kaikilla rastipaikoilla. Tupakantumppeja ja nuuskia ei jätetä luontoon, vaan ne kerätään mukaan ja hävitetään asianmukaisesti roskapisteillä.

Lääkintahuolto ja vakuutukset

Vartiolla on oltava mukanaan ensiapuvälineet omaa tarvettaan varten (ks. varusteet). Näitä ei tarvitse käyttää tehtäväsuorituksissa. Rasteilta löytyy pienten tapaturmien hoitoon tarvittava välineistö ja lisäksi kilpailun ensiapuryhmät liikkuvat rasteilla. Yörastilla on kiinteä ensiapupiste. Kilpailun ensiapuryhmiin saa yhteyden rastihenkilöstön välityksellä.

Vakavan tapaturman tai sairaskohtauksen sattuessa aloita tarvittava ensiapu, soita 112 ja ole sen jälkeen yhteydessä kilpailukeskukseen, puh. 040 414 6116.

Vartiot kilpailevat omalla vastuullaan. Kilpailijat on vakuutettu Suomen Partiolaisten toissijaisella tapaturma- ja vastuuvakuutuksella. Kaikilla kilpailijoilla tulee olla Suomen Partiolaisten vuoden 2017 jäsenmaksu maksettuna.

Tulosten julkaiseminen

Kilpailun edetessä tuloksia julkaistaan mahdollisuuksien mukaan yörastilla, kilpailun maalissa, kilpailukeskuksessa, ja osoitteessa tulokset.elamys2017.fi

Lopulliset tulokset julkaistaan kilpailukeskuksessa ja kilpailun nettisivuilla.

Oikeat vastaukset ja arvostelupöytäkirjat ovat nähtävillä Kolarin kilpailukeskuksessa vartion saavuttua maaliin ja viikonlopun jälkeen kilpailun verkkosivuilla.

Tarkistuspyynnöt ja vastalauseet

Kolarin kilpailukeskuksessa on tulostaulun yhteydessä tulospiste, jossa vartio voi kysyä omista tuloksistaan ja josta saa tarkistuspyyntölomakkeita. Kilpailuvartio voi tehdä tarkistuspyynnön vartion omien tulosten tarkistamiseksi. Tuloksen tarkistuspyyntö on maksuton.

Vastalausemaksu on 45 euroa ja se maksetaan vastalausetta jätettäessä ILMO-pisteeseen tai vastalausetta postitettaessa Lapin Partiolaisten tilille (tilitiedon saa Lapin Partiolaisten piiritoimistolta, lappi@partio.fi).

Palkintojenjakotilaisuus

Palkintojenjakotilaisuus on Kolarin peruskoululla. Se aloitetaan välittömästi, kun tulokset on julkaistu ja hyväksytty sekä kaikki tästä puolen tunnin kuluessa tehdyt tarkistuspyynnöt ja vastalauseet on käsitelty.

Vuoden 2016 mestarit

Sininen: Luupiokäppäkarvakonit, Viherlaakson Peurat, Pääkaupunkiseudun Partiolaiset
Punainen: Sateenkaarikanit, Olarinmäen Samoajat, Pääkaupunkiseudun Partiolaiset
Ruskea: Elma, Littoisten Pirtapiiat, Lounais-Suomen Partiolaiset
Harmaa: Naali, Kajaanin Korvenpojat, Järvi-Suomen Partiolaiset
Vaeltajien mestaruus (ruskea): MassaHysteria, Nuotiotytöt, Lounais-Suomen Partiolaiset
Vaeltajien mestaruus (harmaa): Toulouse, Kilon Kipinät, Pääkaupunkiseudun Partiolaiset
Piirien välinen mestaruus: Pohjanmaan Partiolaiset

Kiertopalkinnot tulee toimittaa kaiverrettuina ja puhdistettuina ilmoittautumispisteeseen ennen kilpailun alkua.

Toimitsijoiden tunnukset

Kaikilla Elämyksen tekijöillä on näkyvillä Elämys-tapahtumamerkki. Lisäksi toimitsijatunnuksia (nimi, tehtävä) kantavat tuomarineuvosto, järjestelytoimikunnan jäsenet sekä rastipäälliköt. Kilpailijoiden edustajalla on keltainen huomioliivi.

Toimitsijatunnusten värit ovat
järjestelytoimikunta: keltainen
rastipäällikkö: punainen
tuomarineuvosto: valkoinen

Elämyksen huollolla on keltainen huomioliivi, jossa selässä merkintä “huolto”.

Tuomarineuvosto

Tuomarineuvoston pj. Riikka Juutinen, Kiimingin Virkut, Pohjanmaan Partiolaiset, 040 8434705, riikka.juutinen@pp.inet.fi
Kilpailijoiden edustaja 
Anssi Tuovinen, Lauritsalan Siniveljet, Etelä-Karjalan Partiolaiset, 040 631 7100, anssi.tuovinen@siniveljet.net
Valvoja Laura Pölönen, Leijona Tytöt, Järvi-Suomen Partiolaiset
Apuvalvoja Timo Tuovinen, Samposet, Pohjanmaan Partiolaiset
Kilpailunjohtaja Matti Silveri, Kemin Kotkat, Lapin Partiolaiset

Kilpailijoiden edustajan ja tuomarineuvoston puheenjohtajan tavoittaa Kolarin kilpailukeskuksen ILMO-pisteen kautta.

Huoltajaohjelma

Vartioiden huoltajat siirtyvät Kolarista Äkäslompoloon busseilla tai omilla kyydeillä yhdessä vartioiden kanssa. Lauantaina ja sunnuntaina on mahdollisuus kiertää tehtävärasteja huoltajien ja kutsuvieraiden tiedotustilaisuudessa (lähtöpaikalla n. klo 11.30) annettavien ohjeiden mukaisesti. Huoltajat siirtyvät la-su väliseksi yöksi Kolarin kilpailukeskukseen erillisellä kuljetuksella tai omilla kyydeillä.

Laskutus

Laskut lähetetään ennen kilpailua vartion ilmoittautumistietojen mukaan joko piirille, lippukunnalle tai vartionjohtajalle. Lasku tulee olla maksettu ennen kilpailua. Epäselvyyksissä tulee olla yhteydessä Lapin partiolaisten piiritoimistoon lappi@partio.fi tai 040 833 8556.

Varusteet

Pakolliset henkilökohtaiset varusteet
 • partiohuivi
 • puukko
 • tulitikut
 • valaisin
 • kynä
 • kompassi
 • ensiside tai vastaava
 • yöpymisvarusteet (vartion harkinnan mukaan, sinisen ja punaisen sarjan vartioille on varattu vähintään 3 tunnin tehtävätön yöpymistauko)
 • kello
 • täytetty juomapullo
 • heijastin (oltava näkyvillä hämärän ja pimeän aikana)
 • suojahanskat (suojaamaan terävien materiaalien käsittelyssä esim. nahkakäsineet tai paksummat työkäsineet)
 • henkilökohtaiset lääkkeet
 • säänkestävä kilpailunumerolappu, koko noin 20 x 30 cm ja merkintöjen vähintään 15 cm. Osallistujat itse huolehtivat numerolapun valmistuksesta ja  kiinnityksestä. Numerolapun tulee olla koko kilpailun ajan näkyvällä paikalla, jokaisen vartion jäsenen etu- tai sivupuolella (ei rinkassa).  
 • henkilöllisyystodistus (voi jättää kilpailukeskukseen ilmoittautumisen jälkeen)
 • SP:n jäsenkortti 2017 tai maksukuitti jäsenmaksusta (voi jättää kilpailukeskukseen ilmoittautumisen jälkeen)
 • ruokailuvälineet (voi jättää kilpailukeskukselle, tarvitaan aamu- ja iltapaloilla sekä sunnuntain ruokailussa)
Pakolliset vartiokohtaiset varusteet
 • majoite (yörastialue soveltuu erinomaisesti avotulimajoitteelle, riukuja tarjolla ennakkoon varanneille)
 • ensiapupakkaus (1 leveä sideharsorulla, ideal-side, laastaria ja sidetaitoksia), joka on vartion omaan käyttöön ja jota ei tarvitse käyttää tehtävien suorittamisessa
 • säänkestäviä nimilappuja (vartion nimi, numero ja sarja) kiinnitysnarulla (sininen ja punainen sarja 3 kpl, ruskea ja harmaa sarja 4 kpl)
 • karttasuoja (sininen ja punainen sarja 2 kpl, ruskea ja harmaa sarja 3 kpl)
 • Emit-kortti
 • retkikeitin, sekä  kaksi kattilaa, jotka soveltuvat retkikeittimelle, menevät sisäkkäin ja joista toinen on vähintään 1,5 litraa ja lisäksi retkikeittimelle soveltuva paistinpannu
 • polttonestettä/-ainetta tai kaasua retkikeittimelle vähintään kolmeksi tunniksi
 • nuotiolle soveltuva keittoastia 1-1,5 litraa
 • nuotiolle soveltuva paistinpannu
 • hienohampainen saha
 • rautasaha
 • kirves
 • mitta
 • kuulapäävasara
 • vintilä
 • puuporanterät 6 mm ja 16 mm
 • peltisakset
 • pihdit
 • tasataltta 12 mm
 • lasiveitsi (vain ruskea ja harmaa sarja)
 • ruuvimeisseli ristipää koko PH2 (vain ruskea ja harmaa sarja)
 • puuraspi tai karkea puuviila
 • teräsviila
 • teräväkärkinen pieni viila
 • hiomapaperia karkeudet 60  ja 120
 • 2 kpl parsinneula nro 1 (vain ruskea ja harmaa sarja)
 • hakaneula
 • tinakauha
 • vispilä
 • raastinrauta
 • lihanuija
 • puinen paistinlasta
 • siivilä (vain ruskea ja harmaa sarja)

Omien sähköisten työkalujen käyttö kätevyystehtävien suorittamisessa on kielletty.

Suositeltavat vartiokohtaiset varusteet
 • matkapuhelin vesitiiviisti pakattuna ja akku täyteen ladattuna. Järjestäjät sinetöivät mukaan tulevan puhelimen kilpailukeskuksessa ilmoittautumisen yhteydessä. Puhelinta voi käyttää hätätapauksissa, kuten välitöntä hoitoa tarvittavissa tapaturmissa tai eksymistilanteissa. Puhelimen sinetöinti tarkistetaan maalissa ja rikkoutunut sinetti voi johtaa vartion hylkäämiseen.
 • peseytymisvälineet (voi jättää majoitukseen ilmoittautumisen yhteydessä)

Kartta, reitit ja kilpailumaasto

Kartat

Reittikarttana käytetään tunturisuunnistuskarttaa 1:30 000 mittakaavalla ja viiden metrin käyrävälillä. Lisäksi suunnistustehtävissä on käytössä erikoiskarttoja.

Reitit

Vartio liikkuu maastossa jalan. Ratojen pituudet sarjoittain ovat sininen 16 km, punainen 18 km, ruskea 21 km ja harmaa 29 km.

Kilpailureitti kulkee osittain Pallas–Yllästunturin kansallispuiston alueella. Puiston rajojen sisäpuolella liikkuessaan vartion on noudatettava kansallispuiston järjestyssääntöjä (http://www.luontoon.fi/pallas-yllastunturi/ohjeetjasaannot). Varkaankurun alueella liikkuminen on sallittu vain merkityillä poluilla.  

Karttamerkinnät:

Kansallispuiston raja on merkitty karttaan vihreällä pistekatkoviivalla

Varkaankuru on merkitty karttaan vihreällä pohjalla olevalla kielletyn alueen merkinnällä.

Kartalla olevat kielletyt urat ja tiet on merkitty kielletty reitti -merkinnällä

Reitillä olevat viitoitukset on merkitty karttaan viitoitus- merkinnällä

Viitoitukset ovat pakollisia reitin osia ja vartion tulee kulkea viitoitusta pitkin. Tonttien ja pihamaiden läpikulku on kielletty. Vartioiden tulee huomioida kulkiessaan, etteivät pihamaiden rajat ole Äkäslompolossa selkeitä vaan voivat näyttää muun muassa tavalliselta kangasmetsältä. Vartioiden suositellaan pitävän liikkuessaan vähintään 20 m etäisyyttä mökkeihin ja taloihin. Kilpailualueella on paikoitellen hyvin aktiivista rakennustoimintaa. Tästä johtuen kaikki maastossa olevat talot ja mökit eivät välttämättä ole kartalla.

Kilpailumaasto

Kilpailumaasto sisältää niin avointa tunturimaastoa kuin lappilaista lomakyläaluettakin. Osalla sarjoista voi reitillä olla paikoitellen jyrkkiäkin nousuja ja laskuja. Kivikoissa kulkiessaan vartion on syytä noudattaa varovaisuutta. Teillä ja poluilla liikkuessa huomioikaa muut kulkijat ja yleiset liikennesäännöt.

Lokakuun alun Äkäslompolon sää voi parhaimmillaan olla kirkas ja kaunis sekä tarjota mahtavia maisemia ja näköaloja. On kuitenkin syytä muistaa, että lokakuussa Lapissa on jo paikoitellen lunta, ja sää voi olla hyvinkin kylmä, kolea ja tuulinen.

Käymälät ja juomahuolto

Lauantaina reitin varrella on kaksi käymälää, joista toinen noin reitin puolessa välissä ja toinen yörastilla.

Lauantaina reitin varrella on sinisellä ja punaisella sarjalla yksi sekä ruskealla ja harmaalla sarjalla kaksi juomavesipistettä. Vesipisteet on merkitty karttaan juomapisteen merkinnällä. Lisäksi yörastilla on juomavesipiste. Astioita ei saa tiskata vesipisteillä eikä niiden välittömässä läheisyydessä, eikä suoraan luonnonvesiin. Yörastilla on astioiden tiskauspiste.

Keskeyttäminen

Mikäli vartio keskeyttää kilpailun, tulee sen ilmoittautua lähimmälle auki olevalle rastille. Rastilta keskeyttänyt vartio siirtyy itse (vain erityistapauksissa järjestetään kuljetus) rastihenkilökunnan ohjeiden mukaan Äkäslompolon koululle. Äkäslompolon koululta järjestetään kuljetus kilpailukeskukseen Kolariin.

Eksyminen

Maastossa on paljon merkittyjä polkuja ja teitä, joiden avulla kykenet paikantamaan itsesi. Jos kaikesta huolimatta et pysty paikantamaan itseäsi ja joudut eksyksiin, voit käyttää sinetöityä hätäpuhelinta ja soittaa kilpailukeskukseen 040 414 6116.

Rastit ja tehtävät

Tehtävärastit on merkitty karttaan rastiympyrällä, järjestysnumeroilla ja rastin nimellä. Maastossa merkintänä on oranssi-valkoinen rastilippu, josta näkyy rastin nimi. Lähtöpisteessä on rastien merkitsemistä osoittava mallirasti. Tehtävärasteilla on käytävä järjestysnumeroiden osoittamassa järjestyksessä. Rastin väliin jättäminen tulkitaan vartion keskeyttämiseksi.  

Rasteilla ei ole sulkeutumisaikaa. Kilpailun avajaisissa ilmoitetaan aika, jolloin yörastille on viimeistään saavuttava, jotta yörastin tehtävät ehtii suorittaa normaalisti.

Rastille tullessaan vartion tulee ilmoittautua partiomaisesti. Tehtävät annetaan kirjallisina tehtäväkäskyinä. Aika- sekä aika- ja taitotehtävissä aika alkaa tehtäväkäskyssä määrätyllä tavalla. Vartion tulee huolehtia, että se saa kaikki tehtäväkäskyssä mainitut liitteet ja että kaikkiin vastauspapereihin, kätevyystehtäviin ja muihin arvosteltavaksi palautettaviin tuotoksiin on merkitty vartion sarja, nimi ja numero. Vartion kirjoittamat vastaukset tulee kirjoittaa selkeästi, esim. tikkukirjaimin.

Yörasti

Sinisellä ja punaisella sarjalla on vähintään kolmen tunnin mittainen pakollinen sääntöjen määräämä tehtävätön aika.

Yörastilla on juomapiste, käymälä, astioiden tiskauspiste sekä tulentekomahdollisuus.  Majoitepuita on tarjolla niille vartioille, jotka ovat ilmoittautumisen yhteydessä ilmoittaneet niiden tarpeesta. Yörastialue soveltuu hyvin avotulimajoitteille.

Säännöt ja määräykset

Säännöt ja turvallisuusohjeet

Kilpailussa noudatetaan voimassa olevia Suomen Partiolaisten partiotaitokilpailujen sääntöjä. Vartion on tutustuttava SP:n turvallisuusohjeisiin.

Kilpailusta hylkääminen 11 §

Vartion jäsenen loukkaantumisen vuoksi vajaalukuiseksi tuleva vartio saa jatkaa kilpailua, joko kilpailussa tai sen ulkopuolella. Päätöksen asiasta tekee tuomarineuvosto. Vajaalukuisuus ei merkitse kilpailun keskeyttämistä.

Määräykset, joiden rikkominen kilpailun kuluessa aiheuttaa vartion hylkäämisen kilpailusta:

 • Kilpailuvartio ei saa jakaantua ilman tehtäväkäskyn tai jakaantumisohjeen (matkaohje) lupaa
 • Lunttien tai muun vastaavan kirjallisuuden käyttö, vartioiden yhteistyö tehtävissä ja ulkopuolisen avun käyttö on kielletty (ellei järjestäjä toisin määrää)
 • Vartioiden huoltaminen kilpailun aikana on kielletty, huoltajan liikkuminen kilpailumaastossa omavaltaisesti voi aiheuttaa häneen yhdistettävissä olevien vartioiden sulkemisen kilpailusta
 • Omien karttojen, radiopuhelimien, matkapuhelimien, sähköisten paikannus- ja/tai kommunikointilaitteiden sekä sähköisten tiedontallennuslaitteiden (kuten kämmentietokone tai digitaalinen kamera) hallussapito kilpailujen aikana on kielletty (ellei järjestäjä toisin määrää). Kielto ei koske filmikameroita.

Tuomarineuvosto voi hylätä vartion kilpailusta lisäksi silloin, jos kilpailuvartion tai sen jäsenen todetaan menetelleen kilpailussa tai kilpailualueella (myös muulloin kuin kilpailun kuluessa) partiohengen vastaisesti tai rikkoneen sääntöjä, tai sillä on tavallista enemmän ennakkotietoa kilpailusta.

Ohjeet, joita rikottaessa tuomarineuvoston on harkittava vartion hylkäämistä kilpailusta:

 • Tulen sytyttäminen, polttopuiden ottaminen, viljelysten ylittäminen, pihamailla kulku, rakennustarvikkeiden ottaminen ja puiden kaataminen ilman lupaa on kielletty.
 • Vartion on käytävä kaikilla vaellusrasteilla annetussa järjestyksessä.
 • Kilpailuvarusteet on kuljetettava lähdöstä kaikkien vaellusrastien kautta maaliin. Tehtävän aikana, kuten vaellusrastien välisen suunnistustehtävän aikana varusteiden ei tarvitse olla mukana, ellei järjestäjä tätä erikseen vaadi. Jos suunnistustehtävä on vaellusrastilta toiselle, tulee varusteiden olla mukana tämän suunnistuksen lähdössä ja maalissa.

Tehtäväsuorituksen hylkääminen 13 §

Tehtäväkäskyssä kiellettyjen varusteiden käyttö tehtäväsuorituksen aikana aiheuttaa vartion kyseisen tehtäväsuorituksen hylkäämisen. Muu tehtäväkäskyn vastainen suoritus voi aiheuttaa vartion kyseisen tehtäväsuorituksen hylkäämisen. Päätöksen asiasta tekee tuomarineuvosto.

Järjestäjän muutokset ja lisäykset sääntöihin

Järjestäjä sallii säännöistä poiketen omien digitaalikameroiden käytön kilpailumuistojen tallentamiseksi. Kameroiden käyttäminen tehtäväsuoritusten aikana tai ennakkon tallennetun tiedon säilyttämiseen on kielletty.

Järjestäjä sallii säännöistä poiketen sellaisten sykemittareiden ja urheilukellojen, joissa on GPS-mittari mutta ei karttanäyttöä, käytön. Näiden sykemittareiden ja urheilukellojen GPS-tietosisältöjä saa käyttää vasta vartion maaliin saapumisen jälkeen ja tietosisältöjä ei saa hyödyntää tehtävien suorittamisessa.  

Sähköisten työkalujen käyttö kätevyystehtävien suorittamisessa on kielletty.

Tehtävä- ja pisteluettelo

Tehtävävinkit

Kilpailujen yllätystehtävät on listattu Vaphaalla-tehtäväryhmässä.

Tehtävävinkit on julkaistu kilpailujen sosiaalisen median kanavissa Instagram:  @elamys2017, facebook.com/elamys2017 ja kootusti nettisivuilla elamys2017.fi/tehtavavinkit.

Vartioiden kilpailunumerot

Vartioiden kilpailunumerot löytyvät tästä tiedostosta.

Yhteistyössä

Kilpailun yhteistyökumppanit löytyvät täältä.

Haluamme lämpimästi kiittää kaikkia tukijoitamme yhteistyöstä.

Kansikuva: Hanna Alakulppi