Partiotaitokilpailut, tuttavallisemmin pt-kisat, tuntuvat jakavan meitä partiolaisia. Joissakin lippukunnissa kisoihin ei osallistuta ollenkaan, kun taas joissakin on vahva kisakulttuuri. Välissä ovat tunnelmasta nautiskelevat satunnaiset kisakävijät. Kaikkien kannattaisi tulla kisoihin, sillä kisat ovat osa partio-ohjelmaa. Ne ovat moniulotteisia koulutuksellisia tapahtumia partiohauskaa unohtamatta!

Olemme Elämyksessä panostaneet erityisesti siihen, että teidän olisi helppo ottaa kisat mukaan ohjelmaan. Vilkaisepa Elämyksen tehtäväluetteloa. Tehtävien nimet ovat selkeitä koulutuksellisia vihjeitä, toisin sanoen tehtäväluetteloa tutkimalla voi etukäteen harjoitella niitä taitoja, joita kisoissa tarvitaan. Nuorempana käydyistä kisoista itselleni on esimerkiksi jäänyt mieleen tehtävä, jonka nimi oli Braille. Opettelimme pistekirjoitusta etukäteen koko vartion voimin, ja kuinka palkitsevaa olikaan kun onnistuimme tehtävässä!

Syystä tai toisesta joskus aikaa treenaamiseen on rajallisesti. Siksi tulemme julkistamaan tehtäväluettelossa myös tehtäväkohtaiset pisteet. Siten on mahdollista panostaa harjoittelussa niihin osa-alueisiin, joiden hallinnasta palkitaan eniten. Tutkikaa siis tehtäväluetteloa jo nyt ja liittäkää harjoittelu osaksi kevään ja alkusyksyn toimintasuunnitelmaa. Näin mahdollistatte itsellenne entistä enemmän onnistumisen elämyksiä Elämyksessä!

Pt-kisojen koulutuksellisuus muotoutuu muutenkin kuin tehtäväluettelon kautta. Tehtäviä voidaan rakentaa siten, että vartion jäsenet pääsevät ensin oppimaan jotakin uutta, ja saavat sitten näyttää taitonsa. Usein oppimista tapahtuu tietenkin ihan yritys-erehdys-menetelmällä esimerkiksi kätevyystehtävissä. Joskus taas oppimisen paikka tulee vasta kisojen jälkeen, kun alkaa selvitellä, miten ihmeessä se juusto olisikaan pitänyt tehdä…

Lisäksi kisat tarjoavat monenlaisia haasteita ja itsensä ylittämisen kokemuksia. Mitään extreme-touhua kisaaminen ei kuitenkaan ole, vaan ihan tavallisilla retkeilytaidoilla pärjää mainiosti. Jos kisailu ei ole tuttua, kurkkaa Kisavartion oppaaseen, ja jos vielä mietityttää, ota rohkeasti yhteyttä lippukuntaasi tai piirin kisajaostoon. Tukea löytyy varmasti!

Kaiken tämän lisäksi kisat ovat huolella suunniteltuja tapahtumia, joissa reitit ja tehtävät on tarkkaan mietitty niin, että ne olisivat kisaajalle mahdollisimman mielenkiintoisia ja haastavuudeltaan sopivia. Toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi kisaamaan!

 

Kaisa-Mari ”Kaisku” Jama

Tehtäväryhmävastaava

 

Artikkelikuva: Suomen Partiolaiset (partiokuvia.kuvat.fi), Pääkaupunkiseudun Partiolaiset

Vastaa