Mistä ja milloin paluukuljetus Rovaniemelle lähtee?
Kuljetus lähtee sunnuntaina heti palkintojenjaon jälkeen Kolarin kisakeskuksesta. Kuljetuksen hinta on 25 e/hlö ja siihen on ilmoittauduttava ilmoittautumisen yhteydessä.

Mitä teen, jos vartioni on vajaalukuinen tai muuten ei sääntöjen mukainen? Pääseekö vartio kilpailuun mukaan?
Saavu kilpailupaikalla ja mainitse asiasta ilmoittautumisen yhteydessä. Kilpailujen tuomarineuvosto, joka aloittaa työskentelyn lauantai-aamuna, tekee päätöksen vartioiden kelpoisuudesta kilpailla sarjassa tai sen ulkopuolella. Tyypillisesti yhdellä henkilöllä vajaat vartiot pääsevät kilpailemaan vähintään kilpailun ulkopuolella. Eli Elämys on silloin kuitenkin taattu.

Ehtiikö yöjunalla saapuva syödä Kolarin kilpailukeskuksessa aamupalan?
Yöjunalla saapuvien aikataulu on lauantai-aamuna aika tiivis. Noin tunnissa on ilmoittauduttava, jätettävä tavarat säilytykseen ja lastauduttava Äkäslompolon bussikuljetuksiin. Jos vartiosi on pakannut tavarat valmiiksi junassa ja olette ripeitä toimissa, aamupalan kerkeää kyllä syödä. Stressittömyyttä arvostava nautiskelee aamupalan jo junassa. Ja omia eväitähän kerkeää vielä hyvin syödä matkalla Äkäslompoloon.

Pitääkö jäsenmaksu olla maksettuna?
Kyllä vain. SP:n kilpailusäännöissä sanotaan, että kunkin kilpailijan jäsenmaksun tulee olla voimassa. Luvassa on monipuolisia tehtäviä, mahtavia maisemia ja elämyksiä, että mikäpä olisikaan parempi syy hoitaa jäsenmaksua kuntoon!

Kaikki vartiomme jäsenet ovat alaikäisiä, tarvitsemmeko huoltajan mukaan?
Kyllä, tällöin vartiolla tulee olla mukana nimetty täysi-ikäinen huoltaja. Huoltaja voi toimia useamman vartion huoltajana ja olla kilpailijan itsekin.

Täytän 18 vuotta vasta tämän vuoden joulukuussa. Voinko osallistua ruskeaan tai harmaaseen sarjaan?
Kyllä vain! Riittää, että täyttää 18 vuotta tämän vuoden aikana. Tätä tarkoittaa kilpailukutsussa ”Osanottajien iät lasketaan kilpailuvuoden kuluessa täytetyin vuosin. Toisin sanoen osanottajan ikä lasketaan kaavalla kilpailuvuosi miinus osanottajan syntymävuosi.”

Millaiseen käyttöön on henkilökohtaisten varusteiden työhanskat? Tuleeko olla kuumuutta kestävät? Vai viiltosuojahanskat?
Hanskojen ei tarvitse suojata kuumuudelta eikä niiden tarvitse olla ns. viiltosuojahanskat. Hanskojen on kuitenkin hyvä suojata terävien materiaalien käsittelyssä.

Tarvitseeko kisoihin yörastia varten mukaan isompihampaisen sahan, kuten kaarisahan polttopuiden tekemiseen?
Polttopuut on halottavissa kirveellä. Majoiteriukujen katkaisemiseen voi vartion harkinnan mukaan tarvita rouheampaa sahaa. Riu’ut eivät ole erityisen paksuja, vaan tavallisiin laavuihin kelpaavia.

Tarvitaanko todella kolme kattilaa, vai riittääkö kaksi, jotka täyttävät kriteerit ja toista niistä voi käyttää nuotiolla? Tarvitaanko paistinpannuja kaksi vai riittääkö, että yhtä pystyy käyttämään sekä nuotiolla että keittimellä?
Nuotiolle soveltuvia keittoastioita ja paistinpannuja ei tarvita yhtä aikaa retkikeittimen ja retkikeittimelle soveltuvien kattiloiden ja pannujen kanssa. Jos ne soveltuvat molemmille lämmitystavoille, ei erillisiä tarvita.

Onko nuotiopannurastilla saatavilla puuta pannun varreksi?
Nuotiopannuihin ei ole tarjolla puuta varreksi. Vartion on tuotava varsi mukanaan.

Mitä tarkoitetaan varusteluettelon teräsviilalla?
Teräsviilalla tarkoitetaan metalliviilaa eli metallin työstämiseen tarkoitettua viilaa.

Saako kisoihin ottaa mukaan digikameran kisamuistojen tallentamiseksi?
Digikameran ottaminen mukaan kisoihin on sallittu. Ennakko-ohjeessa on seuraava järjestäjien lisäys sääntöihin:

Järjestäjä sallii säännöistä poiketen omien digitaalikameroiden käytön kilpailumuistojen tallentamiseksi. Kameroiden käyttäminen tehtäväsuoritusten aikana tai ennakkon tallennetun tiedon säilyttämiseen on kielletty.

Mille materiaalille on pieni teräväkärkinen viila?
Sitä tarvitaan metallin työstämiseen ja teräväkärkinen tarkoittaa pyöreää kärkeä, jonka halkaisija on alle 3 mm.

Millaiset kärjet pihdeissä pitäisi olla,  terävät vai leveät?
Ei ole väliä onko terävä- vai leveäkärkiset pihdit.